Want your
own Fotopage?






 
Nor Wahidah's FotoPage

By: Queen Of Dubai

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Friday, 1-May-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Weekend in Um Al Quwain : 01st & 02nd May 2009

Umm al-Quwain (Arabic: ??? ???????, transliteration: umm al-quwwayn, literally "Mother of two powers") is one of the emirates in the United Arab Emirates. It is located in the north of the country. The emirate was ruled until his death by Rashid bin Ahmad Al Mu'alla, who has been a member of the UAE's Supreme Council since 1981. The emirate had 62,000 inhabitants in 2003 (making it the least populous emirate in the federation) and has an area of 750 square kilometers.

Me & my eldest son, Jazz. Dah bersipa nak bertolak


Azmeer, my 2nd eldest son.






On the way, to Umm Al Quwain


Banyak construction works


These buildings, work still in progress


Sekarang ni, kalau work in progress tu, nasib baik lah.




Al Maktoum Stadium in Dubai, just completed.






Dubai Motor City, kat sini kalau nak main go-kart, kena booking at least 1 minggu lebih awal. 30 minit = RM200!,... giler


Global village, opens only during October to Jan.






Macam2 gerai ada kat sini, represetative from all over the world. Tapi dah 3 tahun, tak pernah ada gerai Malaysia...


Sheikh Hamdan & Sheik Rashid anak2 Sheik Mohamed Al Maktoum


UAE Prime Minister and Vice-President, and Ruler of Dubai, with his 2 sons


Nasi lemak, AED15/- sebungkus.....


My youngest, Haqeemy.


Haqeemy and me


Jom mandi laut...


The Beach is nearby our apartment










Garden next to our apartment.


Swimming pool....


Sunset....




En Faizul & Pn Maiselamah, our family friend here in UAE.


Mr J, jangan berenang jauh jauh....




The beach sands




Beach area, banyak org arab berjemur....


Relaxing at the beach and enjoying the sunset with Mr. J.


Dinner time, makan kat luar aje....


Mat bangla ni suruh ambik gambar dia ngan anak dia. Kecik betul anak dia.


Yummmy, I like this!


We had Zinger Supreme. Nothing special.....






Jom Mr. J, I bawak U pusing pusing..




Bersantai di tepi pool




Nice garden at the resort


Pokok kurma tengah berputik


Time kurma ni ranum is dalam month of July & August


That time we will have all type of dates available in UAE


Kurma ni ada pantang, tak boleh kena air.


If our neighbor give some fresh dates, it should not be washed.




Kalau kita basuh dan simpan, ia akan rosak.


So, kalau nak makan kurma fresh, just wipe off the dust on the fruits.


Pokok kurma ni ditanam merata rata, macam pokok kelapa sawit pun ada....




Kalau dah ranum, we are allowed to pluck the fruits for our consumptions.


The pool


Haqeemy, loves water


Water = Haqeemy Haqeemy = Water


Dia bila jumpa air, tumbuh "sirip" kat bahu dia. Nampak tak?






Mum! I'm hungry........


He's just like me, very friendly.


Baru one day in the pool, he has made friend to Yusuf and the family






Where is the food????






We ordered sausage & fries fro Haqeemy's breakfast


Sausage = AED20 Fries = AED15




Penat & letih lepas brenang since morning.






Me & Mr. J








Daniel, Ida, Mr. J & Haqeemy






Daniel Shafeeq my 3rd son





Pa, take this picture for my MySpace picture profile.


My ayah Hj Wari and Daniel. He has been with us nearly 2 years.


My dearest ayahanda.


Mr. Faizul's one big family. Mr Faizul, Maiselamah & Farhan


Dia ni a anak sorang je.... One and only son


On the way back, singgah Dubai Mall.


Dubai Mall, new shopping complex in Dubai. The biggest Mall in UAE






Cabutan bertuah, Bentley....








Kat Dubai Mall ada Dubai Aquarium..., macam kat KLCC


The aquarium kat tengah2 shopping mall


















The boys with my ayahanda


Too bad, my daughter is not here.






Mr Faizul's family


Kak Mai & Wahida


Shops a the Mall - Lewis


Cartier......














Berhenti makan di Dubai.


Teringin nak makan roti canai.


Kat sini, dipanggil "Kerala Prata", jadi lah walaupun tak sama dengan kedai mamak kat malaysia




Sementara makan, the boys main pool dulu




This is the indian restaurant, where we had our roti canai.




Kimi's dream car "R8", Mum, please take my picture


Is this car expensive? I just saw it in the Iron Man movie....


Bangunan2 disekitar Dubai


Skyscraper




Al Burj, the tallest building on earth.


Tak siap lagi, economic down turn


Metro pun tengah dalam pembinaan. Target date September 2009.


Kat sini pun ada Time Square








Polis pakai BMW


Desert yg belum di bina bangunan


Soon the arabs will build buildings, statute, canals (the biggest, the tallest, the most expensive etc) dan bermacam macam lagi sebelum ditimpakan musibah.......




Friday, 26-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Destinasi Akhir Madinah Al Munawarah : 26th Dec - 04th Jan 2009

The Mosque of the Prophet (or Prophet's Mosque) (Arabic: المسجد النبوي‎ [IPA /mæsʤıd ænːæbæwiː]), in Medina, is the second holiest mosque in Islam and the second largest mosque in the world after the Masjid al-Haram in Mecca. It is the final resting place of the Islamic prophet Muhammad. The mosque is considered the second holiest mosque by both Shia and Sunni while the Al-Aqsa Mosque in Jerusalem is the third holiest.
One of the most notable features of the site is the Green Dome over the center of the mosque, where the tomb of Muhammad is located. It is not exactly known when the green dome was constructed but manuscripsts dating to the early 12th century describe the dome. It is known as the Dome of the Prophet or the Green Dome.[1] Subsequent Islamic rulers greatly expanded and decorated it. Early Muslim leaders Abu Bakr and Umar are buried in an adjacent area in the mosque.
The site was originally Muhammad's house; he settled there after his Hijra (emigration) to Medina, later building a mosque on the grounds. He himself shared in the heavy work of construction. The original mosque was an open-air building. The basic plan of the building has been adopted in the building of other mosques throughout the world.



Masjidil Nabawi, tempat kedua yg harus dilawati olh umat islam. Tempat ketiga islah Majid Al Ansar di Palestine


Disini juga terdapat makam rasullulah dan sahabat2 nya, Saidina Abu Bakar & Saidina Omar


Permandangan waktu maghrib di masjid nabawi


Tempat solat di bahagian bumbung masjid.


Suhu pada waktu ini adalah 11 darjah, sejuk....


Bahagian bumbung ini hanya dibuka pada musim haji.


Antara menara di masjidil nabawi


Haji Nor Walid, berhenti sejenak untuk bergambar.


Haji Md Nor, khusyuk mebaca al quran.










Bahagian bumbung ini hanya dikhaskan untuk jemaah lelaki sahaja.


Suasana senja di atas bumbung masjid nabi


Tidak ramai yg solat diatas ni.


Selalunya, Mr J menunaikan solat Magrib & Isyak disini.


Suasana malam di atas bumbung masjid nabi


Indahnya menara disinari cahaya






Pemandagan dari hadapan masjid




Entrance Masjidil Nabawi, lelaki & wanita diasingkan. Tak seperti di Masjidil Haram.




Tempat menunggu para suami selepas solat.


Keadaan didalam Masjidil Nabawi.


Pandangan dari atas kawasan prayer's hall


Suasana maghrib dari atas bumbung.


Ziarah ke masjid kubah. Pahalanya bersamaan satu umrah. Alhamdullilah.


Diluar Masjid Kubah selepas solat sunat. Haji & Hajjah.


Ziarah seterusnya. Kawasan perkuburan mujahid Islam yg gugur semasa peperangan Uhud.


Bukit Uhud.


Penatlah......


Kita nak kemana selepas ni?




Ziarah berjalan kaki sekitar Kota Madinah. Taman watikah.


Taman watikah, disini Saidina Abu Bakar dilantik menjadi Khalifah pertama setelak rasullulah SAW wafat.


Kawasan ni sahaja yg hijau.


Satu satunya kawasan yg hijau dan di jaga dengan teliti. Masa umrah ari tu tak sempat melawat.


Masjid hujan. Disini rasullulah solat sunat meminta hujan di turunkan.


Masjid saidina Ali.


Kawasan bazar di luar kawasan masjid.




Masjid Hujan dalam pembinaan.


Ketika saidina omar menjadi khalifah, setiap tempat yg rasullulah pernah solat, didirikan masjid. Jadi jagna terkejut terdapat beberapa bilagan masjid yg berdekatan.


Jemaah kecil yg menziarah secara berjalan kaki disekitar masjidil nabawi.


Arah seterusnya, pasar kurma!


Rasa jangan tak rasa. macam2 jenis kurma ada dijual disini


Kena pandai tawar kalau tidak kena tipu...


Jangan lupa beli kurma najwa buat buah tangan tetamu di Abu Dhabi.


Tak cukup tangan, taukay kedai kurma ni nak layan.


Jom, balik. Dah nak masuk waktu Zohor...




On the way ke hotel. Cepat!


Cepat, nak bersiap ke mesjid.


Bergambar lagi!


Payung2 gergasi dalam pembinaan di sekitar mesjid
















Rangka payung gergasi, yg belum diletak payungnye...


Dalam pembinaan


Mungkin, next trip semestinya dah siap.








Didalam mesjid depenuhi dengan tiang2


Masjid Nabawi, fully air condition.


Setipa tiang ini, mengeluarkan udara sejuk.


Baru selesai mengucapkan selamat tinggal kepada rasullulah & sahabat2 setelah 10 hari di Madinah.


Bersiap sedia menaiki bas untuk ke lapangan terbang Madinah.


Ya allah ya tuhan kami, semoga kami dijemput lagi kesini.


Pulang dengan seribu kenagan.


Suhu pada waktu ini adalah 11 darjah, sejuk....


Arah seterusnya, pasar kurma!


Bergambar lagi!






Ya allah ya tuhan kami, semoga kami dijemput lagi kesini.




Sunday, 14-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Kembali ke Mekah : 14th Dec - 26th Dec 2008

Dah bergelar hajjah Nor Wahidah. Semua dengan izin allah. Dah siap jom kita ke Mekah Tower!


Kain2 rintangan putih yg direntang oleh jemaah dari India


Kain2 ini di rendam dengan air zam zam


Dijemur untuk air zam zam itu meresap kepada kain2 ini


Lihat, banyak kain kain yg direntang di perkarangan masjidil haram.




Kain kain yg dijemur selepas di rendam bersama air zam zam untuk dibawa pulang.




Salah satu menara masjidil haram






Selagi ada kawasan, kain2 ini direndam dan dikeringkan


Kain kain ini, di bawa pulang ke India dan direndam semula dan diperah air nya utuk di minum.


Kerajaan India melarang jemaah india membawa pulang air zam zam, kerana bagi mereka air sungai nil adalah air yg paling suci. Kesian kan?


Betapa indah nya masjidil haram.


Gambar kenangan bersama di perkarangan masjidil haram.


Permandangan di hadapan masjidil haram


Makkah Hilton Tower, hotel yg terdekat ke pintu masuk Masjidil Haram.


Jemmah “Package Zamrud” menginap disini, jom!


Pemandagan di perkarangan masjidil haram, solat jumaat.


Nak beli ape eek?


Boleh beli tak babe?


Yg ni sesuai tak untuk I?


Bazar membeli belah di mekah tower.


Kat sini semua ada, macam pertama kompleks pun ye jugak?


Corn in a cup? You want some? Mahal 9 rial satu..


Kita minum dulu.


My favourite shop, jom babe, kita tengok tengok......




Promise, tengok aje....


Lost & Found, kat sini macam macam ada. Kalau hilang apa2, report kat sini.




Zam Zam tower (Left), Mekah Tower (right)


Pintu masuk Zam Zam tower, ada shopping mall kat bawah..


I nak yg ni lah....


Sempat jugak, Kak Yus beli kamera. Sony T700 tu!


Senyum kat towkay camera (belah kanan) dapat diskaun!


Mission accomplished, discounted. Md Nor tengah bayar...


Kat sini pun senyum lebih, dapat diskaun jugak.


Ni si penjual perfume. Terpaksa bagi diskaun sebab Wahidah dah senyum....


Tengah packing perfume yang baru di beli.


Ni untuk siapa ek?


Dah masuk waktu solat.


Solat di Zam Zam tower, berimamkan imam masjidil haram dgn pembesar suara. Pelik tapi benar.




Zam Zam tower.


Waktu solat, semua kedai ditutup.


Kosong, sebab semua berhenti solat


Burger King pun ada, jangan tak percaya!




Kenangan berlatar belakang masjidil haram.


Mr J, boleh shopping lagi??


Md Nor & Kak Yus, senyum dapat beli kamera...


Nanti kita datang lagi yek??


Hilton Mekah.


Bumbung Hitol Tower..
.

Keadaan di lobby Zam Zam tower


Dimana saja org menunaikan solat.


Nasib tak baik, sembahyang di luar.


Orng berpusu pusu dengan hala tujuan masing masing...


Selepas waktu sembahyang Asar.


Emmmm yummy, sedapnya ais krim ni...


Kemalangan kecil di mekah, kaki Wahidah di gilis kereta. Nasib baik tak patah.. Alhamdullilah. Sebab perjalan masih jauh.


Mr J. suami tersayang


Jom kita keluar, shopping lagi. I dah siap dah nie...


Bersiap untuk menziarah di sekitar mekah.


Sempat jugak posing dalam bas....


First destination, Muzium dua mesjid, Almasjid Al Haram & Al masjid Alnabawi


Kapasiti muzium ni terhad, lebih2 lagi dimusim haji. Kami dibenarkan masuk secara berkumpulan.


Salah satu latarbelakang Masjidil Haram.


Smile, tak tau bila lagi dapat kami kesini. one for the album.


Gambar candid, Hajjah Wahidah & Hajjah Zalijah


Ini tangga kaabah lama.


Tangga ini digunakn oleh penjaga kaabah apabila pintu kaabah dibuka. Sekarang ni dah ada yg baru.


Minaret menara salah satu menara masjidil haram, seketika dahulu.


Ni adalah gambar nya - Minaret menara masjidil haram


A marble arch facade (front wall) of one of the doors to Masjidil Haram dating back to 984 hijrah


Pancuran emas di salah satu penjuru bumbung kaabah. Besi2 tajam tu adalah untuk mengelak burung2 bertenggek disini.


Fungsinya adalah untuk mengalirkan air dari bumbung kaabah apabila hujan
.

Sayangya manusia membuat bidaah dengan meminum atau mandi dibawahnya untuk tujuan tertentu.


Salah satu gambar kaabah lama yg dipamerkan disini


Ini adalah salah satu tiang dari dalam kaabah.


Replika pintu murtazam.


Bestkan?


Hajjah Wahidah with Masjidil Nabawi background.


Say "Cheeeeese"......




Ruang di dalam Masjidil Nabawi yang disokong dengan tiang2 kukuh, lambang umat islam ketika bersatu.


Gambar kaabah lama.


Permandangan didalam Masjidil Nabawi....




A copy of the original Othmani Mus’shaf (Al Quran) which was written in hand by Othman Bin Affan.


A front piece of brass which used to be affixed to the space between the prayer niche and the pulpit in the Prophet’s Mosque dating back to 1277 hijrah


The actual location of the brass.


The door of the Ottoman pulpit (podium) in the Prophet’s Mosque which was made at the order of Sultan Murad III in 998 Hijrah.




Perigi asal zam zam, yg tidak kelihatan lagi di Masjidil Haram


Begini cara air zam zam diambil seketika waktu dahulu, timba & tali.


Potongan rentas perigi zam zam. salah satu kejaiban di tanah haram. airnya tidak pernah kering sperti lautan.


Salah satu gambar kaabah lama.


Dah selesai, jom kita ke ladang unta pulak....


Tiga Hajjah, bergambar dihadapan muzium. Selesai siri ziarah kami di Muzium.


Ladang unta. Busuk baunya...


Semua jemmah turn dan bergambar bersama untu, melainkan kami berdua.


Mari mari siapa nak minum susu unta. Semua jemaah mebeli susu untuk untuk bekalan...


Tanah perkuburan di Mekah, hanya beberap batu sebagai tanda.


Setiap kali melalui kawasan perkuburan, mutawir mengesa kami sedekah fatihah.


Ziarah seterusnya, bukit thur.


Unta2 yg dihias bersedia untuk dijadikan gambar kenang kenangan...


Ramai peniaga mengambil kesempatan menjual cerderamata disini..


Bukit thur, tempat persembunyian nabi mohammad & saidina abu bakar dari kafir mushrikin. Ada jemmah yg naik sampai ke puncak.




Bergambar dengan unta dikenakan 10 dirham, Tapi baik2 jangan kena tipu dgn pak arab nie...


Lokasi seterusnya, Jabal Rahmah, tempat Nabi Adam & Hawa ditemukan setelah bepisah sekian lama.




Jom kita naik kepuncak Jabal rahmah!


Mr J, keberatan sebab kaki dah bengkak.


Dalam ratusan orang di atas tu, abang I walid & isterinya Zalijah, dah pun berada di atas...


Lamanye diaorang kat atas, apa yg didoakan eek?


Mr. J dalam pakainan Ihram, lepas ni nak ke Tanaiem untuk niat umrah.


Lagi, perbuatan bidaah manusian dipuncak Jabal Rahmah. Konon nya, kalau menulis nama di atas tiang putih tu, akan mendapat jodoh atau meminta jodoh berkekalan.


Kawasan Arafah, selepas selesai hari wukuf. Tak ade lagi khemah khemah.


Lenggang, arafah, selepas hari wukuf.


Selesai ziarah, letih nya. Tapi bershukor dapat menjejakan kaki, ditempat bekas bekas laluan rasullulah SAW.


Jom balik....




Air zam zam beratur di sepanjang jalan di masjidil haram.


Tak boleh diucapkan, bagaimana perasaan nampak kaabah.


Sementara waktu maghrib, tawaf sunat ataupun umrah oleh tetamu allah.


Ya allah, bukakanlah pintu rezeki kami untuk kembali kesini lagi.


Permandagan di pintu murtazam.


Ya allah , ramai nya orang. di sini kesabaran yg penting.


Corong corong air zam zam.


seni bina masjidil haram


banyak tiang di masjidil haram.


Tiang tiang di masjidil haram.


Kaabah, sentiasa dibanjiri manusia.


Selepas waktu Isyak, seperti biasa Mr J, membawa I untuk menatap kaabah


Intai intai peluang untuk sembahyang di depan Pintu Kaabah


Mencelah lagi, mencari tempat untuk sembahyang sunat di Murtazam.


Keadaan dari dalam masjidil haram.


Sunggu indah permandagan masjidil haram


OK, jom kita sembahyang di sini, bersetentang dengan Murtazam.


Alhamdullilah, tuhan mengizinkan. Dapat juga sembahyang di hadapan pintu kaabah.


Disini, solat dah tak kira saf lelaki & perempuan..


Tak tergambar perasaan ketika solat sunat tadi. Tuhan yg tahu.


Ya allah, makbulkan lah doa doa kami & ampun kan lah segala dosa dosa kami. Aminnn.


Sorang hamba allah yg menolong mengabil gambar kami berdua sebagai kenangan.


Gambar2 dari dalam masjid, sementara menunggu waktu solat Asar.


Lihat kayu rintangan yang tajam beduri, purpose, mengelakan burung hinggap.


Waktu baru pukul 12.58pm, waktu Asar sekitar pukul 3ptg. Semuanya sabar menunggu waktu.


Sementara menunggu waktu, ada yang mebuat tawaf sunat.
3

Sentiasa mencari peluang menunaikan solat sunat di hadapan mutazam. Alhamdullilah, dipermudahkan....


Bersiap2 untuk ke madinah. Destinasi terakhir sebelum pulang ke tanah air.


Jelita tak I, Mr J. Jelitaaaaaa......


Nanti you belikan I lagi lipstik ni ok Mr J.?


Isteri tersayang Mr J.....


Preparation to leave Mekah. Sudah selesai tawaf selamat tinggal.


Sebak, nak meniggalkan masjidil haram selepas 31hari disini. Selamat tinggal kota mekah. Beg2 dikumpulkan untuk pengangkutan ke madinah.




Monday, 8-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Melontar di Mina : 08th Dec - 09th Dec

Kami berpakat sesama ipar ipar kami untuk membuat nafar awal iaitu melontar ketiga tiga jamarat dan bermalam 2 malam di Mina

Sampai ke Mina selepas subuh di Muzdalifah... Lamanye diMuzdalifah.... Sampai di Mina, sungguh sesak. Khemah disediakan


Kami mengambil keputusan untuk melontar Jamaratul Akbar dan menuju ke mekah utk menyelesaikan rukun haji, tawaf, saie & tahlul.


Keadaan didalam terowong.


Dalam perjalanan ke tempat melontar. lebih kurang 2.5 km dari khemah di Mina.


End of the tunnel.... Aaaaah lega.




Masya'allah ramainya orang..


Selesai melontar dan tahlul awal, alhamdullilah. Now, menuju ke mekah...










Kami mengambil keputusan untuk berjalan kaki ke mekah, about 7km away. Jalanraya & transport sesak dgn orang ramai. what a challenge!


Ada yg bercukur ditepi jalan. Scenario sepanjang perjalanan ke mekah


Hanya berbekalkan blade, sabun & air untuk bercukur...


Ramai yg berjalan kaki ke mekah dari Mina...


Alhamdullilah kami sudah bergelar haji, selamat menunaikan tawaf, saie & tahlul. Selesai rukun haji kami. Kembali ke mina untuk menyelesaikan wajib haji iaitu, bermalam di mina & melontar.


Tengah menunggu pengangkutan ke Mina


Kalau nasib tak baik, kena duduk atas bumbung...




Semua nak ke Mina


Jalan jamm.




Tiada tuhan melainkan allah, sesungguhnya aku, maha suci allah, dikalangan manusia yg menzalimi diri aku sendiri.




Pasar malam di Mina..


Have to walk back to our Khemah, perjalan dalam 4 km. Here we go again..


Jualan baju tenunan dari Rusia...


Khemah2 peniaga di sepanjang jalan ke tempat melontar


Boleh tak harga ni??


NI brapa? start shopping selepas semua rukun haji.


Sembahyang tak kira dimana, ditepi2 jalan ada saja yg menunaikan solat.






Kedai gunting rambut...


Suami isteri menunaikan solat, tak kira dimana...Janji bersih & berkiblatkan kaabah.


Kipas yg dipasang sepanjang terowong. Besar! utuk air circulation.


Sempat jugak bergambar, walaupun jauh lagi perjalanan.


Wahidah & Hamdi Travel agent's facilitator....


On the way melontar ketiga tiga Jamarat...


Tanda jalan untuk menolong jemaah..


Khemah di mina, saujana mata memandang...




Khemah2 di Mina, yg ini dekat dengan tempat melontar.


Sayup2 aje tempat melontar. Nampak tak ken di hujung tu. Kat situlah tempat melontar.


Hajjah Rosnah, Hajjah Wahidah & Zalijah


Dah dekat sampai tempat melontar. Subhanallah, dalam pembinaan untuk 3 tingkat.


Di atur dan di pantau oleh kerajaan saudi agar tidak ada perkara tak di ingini.






Jamarat pertama.....




Tersusun agar tidak sesak untuk melontar


Selesai melontar ketiga2 Jamarat. Alhamdullilah dapat melontar betul2 di depan. Tujuh anak batu.


Setelah selesai melontar ketiga tiga jamaarat


Model sunglasses busana muslimah.....


Haji Walid & Isteri tersayang..


Hajjah Wahidah & Haji Jalal




Pembinaan in progress....


4 tingkat, siap dengan lift & escalator disediakan.


Perut lapar selepas melontar, teringin nak makan ayam, tapi sesak dengan orang..






Balik ke khemah... Selesai wajib haji. Semoga Haji kami diterima. Aminn. Have to walk back to the camp, 2.5 km away. Here we go again.




Sunday, 7-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Mabit di Muzdalifah : 07th Dec - 08th Dec 2008

Wajib haji yg ke 2, mabit di muzdalifah. Kami sampai pukul 9 malam.


Disini hanya dibekalkan tikar, takde khemah pun disini. beratapkan langit


Menanti bas untuk membawa kami ke Mina selepas jam 12.


Semua jemaah di kumpulkan disini untuk mabit di muzdalifah.


Mabit di Muzdalifah, kita boleh mengutip batu disini kalau mahu


Nasib baik ada disediakan tandas......


Sabar menunggu turn untuk dipanggil untuk ke Mina


Buah epal, sentiasa dibekalkan oleh pihak muasasah.


Menanti dengan penuh kesabaran.....




[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net